10 Mart 2014 Pazartesi

"Fezlekelere karartma girişimi" Yılmaz ARSLAN

"Fezlekelere karartma girişimi"
Yılmaz ARSLAN
TBMM’ye ulaştığı 5 gün gizlenen 4 bakanla ilgili fezlekeler, Genel Kurul’un toplanacağı ilk oturum olan 26 Mart’ta, sadece bilgilendirme amacıyla okunacakYolsuzluk ve rüşvet operasyonu nedeniyle eski bakanlar Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan hakkında hazırlanan 11 klasör ekli fezlekelerin 26 Mart’ta toplanacak ve “aç-kapa” yapacak Meclis oturumunda okunacak olması tartışmaları da beraberinde getirdi.
Meclis yönetiminde, söz konusu soruşturma üzerinde gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle “bakanlarla ilgili suçlamaların yer aldığı fezleke üst yazısı yerine, ‘fezlekelerin Meclis’e ulaştığına’ ilişkin başkanlık tezkeresi okunmasının hazırlıklarının yapılması “fezlekeler karartılıyor mu” sorusunu beraberinde getirdi.
Suçlamaların Genel Kurul’da okunarak tutanaklara geçmesini isteyen muhalefet, ise buna izin vermemeye hazırlanıyor. Aynı anlarda Meclis TV’nin Genel Kurul açılır açılmaz yayında olacak olması, fezlekelerin ulaştığı bilgisinin verileceği Başkanlık tezkeresini daha da önemli hale getiriyor. Meclis tutanaklarına, 4 bakanla ilgili suçlamaların yer aldığı üst yazı girmeyecek. Sadece geldiği bilgisi milletvekillerine sunulacak.
İNCELEME TARTIŞMASI
Bu aşamadan sonra vekiller isterlerse fezlekeleri tutuldukları yerde inceleyebilecek. Ancak, burada da başka bir karartma politikası izleniyor.
AKP Grup yönetimine göre, soruşturmayla ilgili gizililk kararı bulunmasından dolayı dosyaların sadece soruşturma komisyonu kurulması sonrası komisyon üyelerince incelenebileceği savunuluyor. Ancak daha önceki teamüllere ve içtüzüğe göre, fezlekelerin geldiğine ilişkin Genel Kurul’da duyuru yapılmasının ardından her milletvekilinin içeriğine ulaşma hakkı bulunuyor.
AKP yönetiminin iddiasının hayata geçmesi durumunda eğer yolsuzluklarla ilgili Meclis’te bir soruşturma komisyonu kurulamazsa, dosyaların içeriğine de ulaşmak hiçbir milletvekili açısından mümkün olmayacak.
Başka bir tartışma da kopya tartışması. Fotokopi ve görüntü alınmasına izin verilmeyeceği söylenen fezlekeleri inceleyen muhalefet milletvekillerinin akıllı telefonlarla dosyalardan görüntü almasının önüne nasıl geçileceği ve nasıl bir engellemenin uygulanacağı merak konusu.
CHP’DE FEZLEKE TEYAKKUZU
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de “CHP Grubu, 26 Mart’ta fezlekelerin okunması için TBMM’de hazır olacaktır. Toplantı yeter sayısının sağlanabilmesi için diğer muhalefet partilerinin ve bağımsızların CHP’nin bu tutumuna destek vermesi gerekiyor” dedi.
Hamzaçebi, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, 4 bakan ile ilgili fezlekelerin milletvekillerinin incelemesine sunulması için Meclis Başkanlığı’na başvuruda bulunduklarını anımsatarak, henüz bu talebe cevap gelmediğini kaydetti.
ÜST YAZI OKUNMAK ZORUNDA
CHP’NİN hukukçu milletvekili Atilla Kart ise fezleke üst yazısının Genel Kurul’da mutlaka okunması gerektiğini belirterek vekillerin dosyaları inceleyebilmesine ilişkin ise “Temel şart milletvekilliğidir. Her milletvekili dosyaları inceleyebilir. Ben Genel Kurul’da oylama olursa neye göre karar vereceğim. İktidar milletvekilleri gözü kapalı hayır diyebilirler ancak benim içeriğini bilmem gerekir ki ona göre oy vereceğim” diye konuştu. -taraf
-----------
“O davaların savcılarıydınız” hepiniz ve o savcılar kahramandı, demokrasi timsaliydi ne  de olsa. Hem “Telefonlarınızın dinlenmesinden niyeçekiniyorsunuz, yoksa korkacak bir şeyiniz mi var?” diye soranlar sizler  değil miydiniz?
09 Mart 2014, 10:25

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder