20 Haziran 2014 Cuma

TÜMER DİYOR Kİ: "Bunalımda olan ülkeler içerisinde Türkiye nerede?..."

TÜMER DİYOR Kİ:
Bunalımda olan ülkeler içerisinde 
Türkiye nerede?
Birleşmiş Milletler, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, tüm dünya ülkelerini kapsayan bir araştırma yapmış. Buna göre, dünya nüfusunun %5,6’sı depresyon hastalığının pençesinde imiş. Bu istatistikte, gelir düzeyi, cinsiyet, etnik köken ve yaşında etkisi olduğunu altına ekliyorlar.
Hangi ülkeler bunalımda imiş bakalım?
Lübnan- % 6.6 depresyonda imiş. Sakinleştirici ve uyku haplarını en fazla onlar kullanıyormuş.
Uzmanlara göre Lübnan’ın bu kadar bunalımda olmasının sebebinin ekonomik olduğu ileri sürülerek, Lübnanlıların hükümetlerine güven duymadıklarını ve çocuklarının geleceklerinden kuşku duyduklarını, söylüyorlar.
Kolombiya – % 6.8 depresyon da imiş.
Kolombiya’da depresyon oranlarının yüksek olmasının nedeninin tedavi seçeneklerinin az olması ile bağlantılı bulunuyormuş. Ülkenin siyasi sıkıntıları, savaş ve ekonomik krizleri depresyonun artmasının başlıca nedenleri imiş. Son 2 yıldır, Columbia Üniversitesi, tedavi görmek isteyenleri rahatlatmak için internetten bir tedavi programı uygulamaya başlamış.
Hollanda halkı  % 7 depresyonda imiş.
Pek çok araştırma, çocuk yetiştirmek için en ideal ülkenin Hollanda olduğunu söylüyor. Fakat son yapılan araştırma bu fikir ile çok fazla çelişiyor. Avrupa’ya göre Hollanda’da depresyon oranları hızla artıyormuş. Uzmanlar depresyon oranının artmasını, Hollanda’nın kültürü ile alakalı olduğuna inanıyormuş. Fazla özgürlük, aile yapısının bozulması başlıca nedenler arasındadır yer alıyormuş.
Fransa – %8.5 depresyon
Alaycı bir şekilde hayatı ciddiye almayan ve aşk ülkesi kabul edilen Fransa’da depresyon hızla artıyormuş. Yapılan araştırmalarda Fransızların, dünyada en fazla antidepresan kullandığı ortaya çıkmış. Uzmanlar, bunun nedeni olarak can sıkıntısını gösteriyormuş. Pek çok Fransız, ilgi alanına sahip değilmiş ve kitap okumak gibi alışkanlıklar neredeyse çok düşük seviyeye inmiş.
Ukrayna – %9.2 depresyon
Çernobil faciası ile başlayan bunalım, zamanla yaşanan siyasi istikrarsızlık, Rusya baskısı ile Ukrayna’da depresyon en yüksek seviyeye çıkmış. Ukrayna halkı geleceğine inanmıyormuş ve kötümsermiş. Bu nedenle de ülke en fazla intihar olayının yaşandığı ülke sıralamasında bile 2. Sırada yer alıyormuş..
Amerika – %9.9 depresyon
Hayret, demek ki Amerika’da da halk rahat değil.
Amerikan nüfusunu düşündüğünüzde bu yüzde çok ciddi bir oran yaratıyor. İnsanların işlerini kaybetmesi, ekonomide olan yavaşlık ve durgunluk, ücretlerin düşmesi başlıca depresyon nedeni kabul ediliyor. Fakat ülke depresyon ile mücadele etmek için kolları sıvamış. Psikiyatrik tedavi ve ilaçlar ile bu sorunun üstesinden gelmeye çalışıyor.
Amerika gider başka ülkeleri işgal eder, yakar, yıkar, öldürür, deşarj olur.
Şimdi sizler soracaksınız Türkiye de halkın depresyon oranı ne diye?
Ben sizlere soruyorum, sizce oran nedir?
Sizlerden şu cevabın geleceğine eminim. % 90 lardadır.
Dikkat ederseniz, minibüste, otobüste, vapurda, yollarda, her yerde halk kızgın, öfkeli, yüzü gülmez ve devamlı düşünce içersindeler.
En ufacık bir olayda hemen patlıyorlar ve konuşmalar, tartışmalar, derken vuruşmalar bile başlayabiliyor.
Halk nasıl bunalımda olmasın. Yukarıdaki ülkelerde olanların hepsi bizim ülkemizde var. Artısı var, eksisi yok.
Olaylar hiç bitmiyor.
Bayrağımız Askerin kontrolü olan Direkten indiriliyor. Konsolosluk görevlileri kaçırılıyor. Tır şoförlerimiz IŞİD denen Başbakanın deyimi ile unsurların elinde ölüm korkusu yaşıyor.
Kocalar kızıyor karılarını öldürüyor.
Çocuklar dağlara kaçırılıyor.
Ekonomi durgun. Yatırım yok. Gençler geleceklerinden kaygılı.
Ülkede siyasi istikrar yok. Dalgalanmalar hızla devam ediyor.
Cumhurbaşkanımız kim olacak heyecanı sarmış milleti.
Güven duygusu yok insanlarda.
Kuşku had safhada.
Kimse kimseye inanmıyor ve güvenmiyor.
Generaller hapiste çürümeye terk ediliyor.
Ülke bölünüp, parçalanma aşamasında.
Kardeş kardeşe düşman oldu. Aynı dinin mensupları, mezhep kavgasına tutuşmak üzere.
Etrafımız kan gölü oldu. Türkmen vatandaşlarımız katledilmekte.
Yazmak ve sıralamakla bitmeyen sıkıntılar ve üzüntüler içerisinde Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde yaşayan insanlar nasıl depresyon içerisinde olmasın.
Lübnan, Kolombiya, Hollanda, Fransa, Ukrayna, Amerika. Sizler halinize şükredin. Ya bizim yerimizde olsanız valla haliniz nice olur bilinmez.
20.06.2014; Zekeriya Tümer...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder